top of page

ייפוי כוח מתמשך 

מהו ייפוי כוח מתמשך?

על מנת להסדיר את הטיפול העתידי בענייניו של אדם במקרה בו מסיבה כלשהי לא יהא כשיר לנהל אותם בעצמו (דוגמת: פגיעות ראש עקב תאונה, מחלות בעלות פגיעה קוגניטיבית כפרקינסון ואלצהיימר, מחלות זקנה דמנטיות, מגבלות נפשיות, וכל פגם משמעותי שיש בו לפגוע בכושר השיפוט של האדם ויכולתו לטפל בענייניו בצורה קוהרנטית), נוצר כלי משפטי ייחודי הנקרא ייפוי כוח מתמשך.

מטרתו של כלי רב עוצמה זה, היא  לשמש לכל מבוגר מעל גיל 18 כאמצעי להשליט את רצונותיו על ענייניו הגופניים והרכושיים מכל סוג בעודו בחיים, באמצעות מיופה הכוח מטעמו בתרחיש עתידי אפשרי בו תפקודו ההכרתי נפגם.

 

מה ההבדל בין צוואה לייפוי כוח מתמשך?

צוואה הינה הציווי של אדם לאחר מותו בעוד ייפוי כוח מתמשך הינו הציווי של אדם כיצד יש לנהוג בו ובענייניו מכל סוג בעודו בחיים.

לא מדובר בשני מוצרים מנוגדים אלא במוצרים משלימים (כדוגמת: ביטוח בריאות וביטוח חיים).

מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך למינוי אפוטרופוס

עד לשנת 2017  (השנה בה נכנס  ייפוי הכוח המתמשך כמכשיר משפטי בר תוקף), במקרים בהם איבד אדם את כשירותו השכלית, לא הייתה כל דרך לדאוג לצרכיו אלא על ידי מינוי אפוטרופוס מטעם בית המשפט.

בהעדר כל חלופה, מדובר למעשה בפעולה הכרחית אך גם כזו שאינה מדייקת לאו דווקא את רצונותיו של החסוי.

ראשית, זהותו של האפוטרופוס נקבעת על ידי בית המשפט בהתאם למסגרת שיקולים שבית המשפט רואה לנכון להתייחס אליהם, שלא יביאו לבחירתו של האדם הקרוב ביותר לאדם שנפגע כאפוטרופוס באופן אוטומטי, כך שבמקרים רבים, לא נותר בידי בית המשפט ברירה מלמנות גורם מקצועי נייטרלי בדמות עורך דין שתפקידו לדאוג לכל ענייניו של אותו חסוי.

מעבר לעבודה שהדבר עולה כסף, מטבע הדברים משמדובר בטרגדיות קשות שפוגעות במשפחות שלמות, כפיית מעורבות המשפחה עם אדם שממלא תפקיד כל כך רגיש ועם זאת לא תמיד מצויד בהבנה הרגשית הנדרשת, מובילה לא מעט פעמים להתנגשויות בין האפוטרופוס הממונה לבני המשפחה, (גם אם ביצע את עבודתו כשורה ובהתאם לכל דין)  כך שכל פעולה הקשורה במצבו של החסוי הופכת למאבק משפטי מייסר, בו האחריות והשליטה על בן המשפחה עוברת מבני משפחתו הקרובים לו ביותר לידי מוסד המדינה.   

כיצד לבחור מיופה כוח? 

קיימת חשיבות רבה להבנת מייפה הכוח (האדם המעניק את ייפוי הכוח המתמשך למיופה מטעמו) את השפעות מסמך חשוב זה ומאידך גיסא, למיופה הכוח, חשיבות רבה להבנת כל מטרותיו של מייפה הכוח.  
מיופה הכוח  נבחר בדרך כלל על ידי הממנה באמצעות מערכת אמון ויחסים קרובים שבין בני משפחה כדוגמת בן/ בת זוג, הורה או ילד. לחילופין, ניתן לבחור במיופה הכוח על פי מומחיותו ו/או הרקע המקצועי שלו, כגון רואה חשבון או עורך דין.

הממנה יכול לספק ייפוי כוח מתמשך לכל ענייניו (אישיים, רפואיים ועזבוניים) או רק לחלקם.

הניסוח והחתימה על ייפוי הכוח המתמשך נעשים בנוכחות עורך דין (או איש מקצוע רלוונטי אם המיועד מעוניין לערוך ייפוי כוח רפואי מתמשך) בנוסף לחתימת הממנה, נדרשת גם חתימת מיופה הכוח חתימות אלו מהוות הסכמה לתוכן ייפוי הכוח המתמשך.

מי יכול לעשות ייפוי כוח מתמשך?

זה שמייפה את הכוח שלו לאחר ("הממנה") וזה אשר יהיה מוסמך לקבל ולבצע החלטות בשמו של הממנה ("מיופה הכוח") חייב להיות בן 18 לפחות.

מי אינו יכול להתמנות כמיופה כוח בייפוי כוח מתמשך:

אדם שמונה לו אפוטרופוס, או שכבר יש לו ייפוי כוח מתמשך בתוקף.

עורך דין החותם על ייפוי כוח מתמשך או איש מקצוע (רופא, פסיכולוג, אח או עובד סוציאלי) החותם על ייפוי כוח מתמשך לטיפול רפואי.

אדם שהוכרז פושט רגל על ​​ידי בית משפט (ולא ניתן לו הפטר) או הוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראלי, אינו יכול להתמנות כאפוטרופוס בענייני רכוש.

אלו המעניקים לממנה שירותים מסוימים בתשלום – לרבות אלו המעניקים לממנה טיפול רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי בתשלום.

לא ניתן למנות את מי שמספק לממנה מגורים בתשלום (אלא אם הוא קרוב משפחה של האדם המיועד).

מי שמונה כמיופה כוח של שלושה אנשים שאינם בני משפחתם.

תנאים קבועים בחוק לאופן עריכת ייפוי כוח מתמשך ותנאי הפקדתו ואישורו: 

1. ייפוי כוח מתמשך ייערך וייחתם בנוכחות עורך דין שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח והוא בעל הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי.

2. חובת הפקדת ייפויי הכח המתמשך במרשם המנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי.

ההפקדה תיחשב כמאושרת, רק לאחר קבלת אישור על ההפקדה והחתמת ההפקדה על ייפוי הכוח המתמשך.

מינוי מספר מיופיי כוח
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח מחליף, למקרה שמיופה הכוח הראשון לא יהיה מעוניין או לא יוכל לבצע את תפקידו לצמיתות.

כמו כן, אדם יכול למנות מספר מיופיי כוח (כל אחד לעניין אחר) משכך יש לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד ומהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם.

ייפוי כוח מתמשך לעניינים אישיים

ייפוי כוח מסוג זה עוסק ברווחת הפרט, פעילות בשעות הפנאי של הממנה, החלפת מקום מגורים במידת הצורך ועוד.

ייפוי כוח מתמשך לענייני עיזבון

סוג זה של ייפוי כוח נועד לטפל בכל הנכסים, הכספים וההתחייבויות של אדם.

ייפוי כוח מתמשך לענייני רפואה

הכוונה היא לדאגות הבריאותיות של האדם – התמקדות בצרכיו הרפואיים של האדם, כגון זימון בדיקות ותור לרופא, קבלת החלטות לגבי בעיותיו הרפואיות של האדם וכו'. יצוין כי ניתן לערוך ייפויי כח לעניינים רפואיים בלבד או לקבוע כי גם עניינים רפואיים יהיו חלק  בלתי נפרד מייפוי הכוח המתמשך הכולל ענייני רכוש, עניינים אישיים ורפואיים.

סמכויות המיופה

הממנה יכול לקבוע כי המיופה יפעל בשיקול דעת רחב כמי שמוסמך לקבל החלטות עתידיות בשמו של המייפה או שבידו לפרט מה רצונו ביחס לשאלות העולות בצמתי ההחלטות השונות.

דוגמה: הממנה רשאי לקבוע בענייניו הרפואיים את סוג או זהות המטפל המועדף עליו, או בענייניו האישיים כי מגוריו העתידיים יהיו ביתו והמעבר להסדרים חוץ-ביתיים יהיה רק ​​בנסיבות מסוימות.

או לחילופין בנושאים כספיים ניתן לקבוע כי המיופה ימכור או ישכיר את ביתו או ישקיע את כספו של הממנה בצורה מסוימת במסגרת טיפולו בענייני הרכוש שלו.

פעולות הטעונות הוכחה בייפוי כוח מתמשך ופעולות הטעונות אישור בית המשפט

 פעולות מסוימות דורשות אישור מפורש בייפוי כוח (למשל: תרומות ומתנות בסכום מסוים). ישנן פעולות הכרחיות נוספות המצריכות אישור ייפוי כוח על ידי בית המשפט לצורך ביצוען (למשל: עסקאות מקרקעין).

מתי ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף?
 

מיופה הכוח מקבל את הכוח לפעול במסגרת ייפוי הכוח המתמשך ולהשתמש בו רק מרגע שהשתכללו התנאים שנקבעו מראש לגבי מה ייחשב השלב האפקטיבי, בו מייפה הכוח אינו מבין יותר את הנושא עבורו ניתן ייפוי הכוח המתמשך.
 

דוגמת לאחר ניתוח או אירוע רפואי אחר בו קיים סיכוי לפגיעה שכלית ו/או התפרצות מחלת נפש או מצב נפשי קיצוני אחר בו בוחן המציאות נפגע או כשהממנה אינו יכול לדאוג לצרכיו ולתפקודיו היומיים והוא מהווה סכנה לעצמו ולסובביו. 

הממנה יכול לקבוע באילו ותחת אילו תנאים ייכנס לתוקפו ייפוי הכוח המתמשך. לדוגמא: באמצעות החלטה משותפת בין המיופה לבין בן/בת זוג ו/או ילד/ים שאינם הממנים, כי מצבו של המייפה הפך כזה שהוא כבר אינו מסוגל להבין בדבר שלשמו ניתן ייפוי הכוח המתמשך. 


אם הממנה לא ציין במפורש תנאים אלו בייפוי הכוח המתמשך, ייפוי הכוח המתמשך יהיה תקף בהתבסס על חוות דעת המומחה וכן על בסיס האמירה בייפוי הכוח כי ייפוי הכוח ייכנס לתוקף במצב בו לא תהיה לממנה ההבנה השכלית בנושאים בהם ניתן ייפוי הכוח המתמשך, מצב שאינו מפרט ומתייחס לתרחישים אלא לתוצאה בה הממנה איבד את יכולתו או את שיווי משקלו השכלי לדאוג לענייניו. 

אדם מיודע או מפקח

הממנה רשאי לקבוע זהותו של אדם אחד (או כמה אנשים) שיקבל מידע או דיווחים שוטפים ממיופה הכוח על החלטות שהתקבלו ופעולות שבוצעו על ידו, או לחילופין לקבוע כי יהיה זה האפוטרופוס הכללי שיפקח על מיופה הכוח.

התאמה לבעלי מוגבלויות 

לבעלי מוגבלויות המעוניינים לערוך ייפוי כוח מתמשך ישנה זכות לנגישות ולהתאמות הנדרשות לקבלת מידע בהתאם לחוק שוויון זכויות לנכים והתקנות הנלוות לכך.

מי יכול לקבל שירותים?

מבוגרים מעל גיל 18 בעלי יכולת ניסוח מסמכים יכולים להגיש בקשה לייפוי כוח מתמשך. עריכת ייפוי כוח מתמשך יכולה להיעשות רק על ידי עורכי דין פעילים בלשכת עורכי הדין המחזיקים בכרטיסים חכמים ומאומנים לעריכת ייפוי כוח מתמשך מטעם האפוטרופוס הכללי.

bottom of page