הסכם יחסי ממון
אז למה לי הסכם יחסי ממון בעצם?
על פי מחקרים בפסיכולוגיה התנהגותית, כאב הכרוך בפרידה שעל רקע רומנטי נמצא במקום השני רק לכאב הנפשי הנגרם מאירוע מוות, נתון מדהים למדי בהתחשב בעובדה שבשנת 2022 עמד שיעור הזוגות המתגרשים על כ 33% (אחד מתוך שלושה זוגות). בואו וניקח נתון זה ונמיר אותו לתחום אחר לצורך ההשוואה; במידה ואחד מתוך שלושה רכבים העולים לכביש היה נקלע לתאונה משמעותית הנחשבת לאירוע קייומי משנה חיים, סביר שהיינו מחשיבים מעשה יומיומי כנהיגה ברכב, כאירוע בעל משמעות מסוכנת במיוחד המצריך תכנון מדוקדק וביצוע מושלם שרק מעטים היו עוסקים בו וככל הנראה רק ברישיון. והנה בכל הנוגע לענייני הלב, ניכר כי כל זוג המגיע לפרקו ובוחר להתחתן, משוכנע שלו זה לא יקרה (על אף כל המחקרים שנותרו ללא שינוי מגמתי מזה עשורים רבים), אהבתו תימשך לנצח ואילו גירושין זה מין דבר כזה שקורה לאחרים.
ובאותה ההשאלה, כשם שאנו נכנסים למכונית ונוהגים במשנה זהירות ובשימוש בכל האמצעים למנוע תאונה ופגיעה (כרית אוויר, חגורה בטיחות, גלאי מרחק, מצלמות וכו'), עלינו לנהוג באותו האופן גם כשאנו נכנסים למערכת הנישואין. עלינו לקחת בחשבון עובדה קיימת, כי כל הזוגות ללא יוצא מן הכלל יחוו משברים משמעותיים במהלך חייהם המשותפים, מתוכם כמחצית לא ישרדו.
הסכם הממון לעניין זה, הוא תכנית הב' האולטימטיבית, פוליסת הביטוח ליום שאחרי סיום הקשר הרומנטי.
מדוע חשוב לעשות הסכם ממון?
מאז נכנס לתוקפו חוק יחסי ממון, התבטלה הלכת השיתוף שהיתה נהוגה עד אז, בו חזקה שבני זוג שהתחתנו, התכוונו בכך לשתף האחד את השני בכל אשר להם ולחלוק איתם את אשר להם, ( למעט ירושות ומתנות), כך שכל צבירה וזכות שנוצרה במסגרת החיים המשותפים, חזקה שבני הזוג אחזו בה כשווים, אלא אם הגדירו זאת אחרת בהסכם שקבע הפרדה רכושית.
חוק יחסי ממון שינה את כללי המשחק וקבע במסמרות בדיוק את ההפך, כך שבכל מקום בו לא הגדירו הצדדים יחסי שיתוף והתקיימה הפרדה רכושית, יצטרך התובע או התובעת להוכיח כי היתה קיימת כוונת שיתוף מהצד הנתבע.
במידה ולא היתה קיימת הפרדה רכושית, לרבות בנכס מגורים, בו אחד הצדדים קנה זכות במסגרת השקעה ושיפוץ בנכס, לקיחת משכנתא, תשלומי חשבונות ועוד, הרי שקיימת כוונת שיתוף בהתנהגות, וכזו הקונה זכויות לה הצדדים להם הצדדים לא בטוח התכוונו.
סיבות שזוגות רבים לא עושים הסכמיי ממון גם שכהדבר בנפשם
אהבה מלווה בתחושת בטחון מדומה, אנחנו מוצפים הורמונים חייובים ונמצאים על גג העולם, מצאנו את כל שאהבה נפשנו ואנו מאושרים, למה לקלקל?
הרתיעה מעצם ההתעסקות בחישוב תחזיות שחורות, מובנת מה גם שהיא לא נעימה לכשעצמה מאחר והיא מאמת את בני הזוג שלרוב נמצאים בשיא אהבתם, לדון ביחסיהם ממקום שעד אותו רגע התקיים בהבנות חד צדדיות שכעת הופכות משותפות, פתאום, עולה תחושה של התחשבנות, קטנוניות או חוסר הוגנות שמאירה את בן או בת הזוג באור אחר, עם זאת, טוב מוקדם מאשר מאוחר. המבחן החשוב ביותר לחוסנה של זוגיות הוא היכולת לדבר אמת ולהיות מוכן לשמוע אמת גם שאינה תואמת את צפיותנו ולמצוא את האמצע.
מהו הסכם ממון בעצם?
הסכם ממון, ככל הסכם / חוזה תפקידו לחזות פני עתיד ובמקרה זה, תפקידו של עורך הדין הוא לתכנן פתרון הולם וצודק לצדדים בהתאם להשקעתם במיזם החיים המשותף צופה פני עתיד.
מהו הסכם ממון דיפרנציאלי?
לרוב בני הזוג לא יגיעו שווים לקשר, לאחד יהיה יותר מהשני (ירושה, עמל, הון, מוניטין וכו'), עם זאת, לא הוגן ולא סביר שאדם ימצא את עצמו בגיל 60 ללא כלום, ובשינוי דרסטי מרמת החיים לה הורגל, אחרי שנתן את מיטב שנותיו לתא המשפחתי ולגידול הילדים ולא טיפח קריירה, בעוד האחר התפתח, צבר מוניטין ויכולת כלכלית משמעותית.
לכן חשוב לחשוב על מנגנון הוגן ההולם את מערכת היחסים בין הצדדים, שמטרתו שצד אחד לא ירוויח והשני יפסיד, משכך יש לראות את הסכם הממון לא רק כהסכם הפרדה רכושי, אלא כהסכם פיצוי ושיתוף תחת תנאים, שמטרתו להבטיח שהצד שהגיע עם פחות, כן יצבור זכויות עם גדילת התא המשפחתי ועם חלוף השנים.
מנגנון הוגן, ימלא את הצדדים בתחושת ביטחון והוגונות, יסיר דאגות ויפנה את כל המשאבים פנימה לבניית הקן המשפחתי ואילו הסכם ממון דורסני שמטרתו להדיר את אחד הצדדים מכל זכות ורכוש, הוא כמעט תמיד סממן ודאי לעתיד לפירוק השותפות בקול תרועה צורמת.